آموزش برنامه نویسی پی ال سی
میانگین امتیاز این مقاله: 4.3 از 5
( تاکنون 7 نفر امتیاز داده‌اند )

با بخش پایانی مجموعه آموزش‌ های برنامه نویسی plc در نرم‌افزار سیماتیک منیجر در خدمت شما هستیم. همانطور که احتمالا در قسمت‌های قبل مشاهده کردید به پیکربندی سخت‌افزاری در نرم‌افزار، معرفی محیط کلی نرم‌افزار سیماتیک منیجر، بیت‌های منطقی، مقایسه کننده‌ها، تبدیل کننده‌ها، شمارنده‌ها ، توابع ریاضی اعداد صحیح  و توابع پیچیده ریاضی اعداد اعشاری پرداخیتم و آن‌ها را مورد بحث و بررسی قرار دادیم.

به همین منظور پیشنهاد می‌شود حتما و لطفا اگر مقالات سری قبل را مشاهده نکرده‌اید، برای درک بهتر این موضوع ابتدا آن‌ها را مطالعه بفرمایید.

پیش از خواندن مقاله آموزشی پیشنهاد می‌شود برای داشتن تصویر ذهنی بهتر، ابتدا کلیپ زیر را مشاهده بفرمایید:

این جلسه یعنی تایمر‌ها، جلسه آخر سری مقالات آموزشی برنامه‌نویسی پی ال سی در نرم‌افزار سیماتیک منیجر می‌باشد.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
بلوک تایمر‌ها

این مقاله آمورشی را با معرفی بلوک‌های تایمر آغاز می‌کنیم. تایمر‌ها به دو دسته تقسیم‌بندی می‌شوند. بخش اول، بلوک‌های تایمر معمولی که بسیار پر کاربرد می‌باشند و بخش دوم کویل‌های تایمر که قسمتی از امکانات بلوک‌های تایمر معمول را در خود دارند.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
تایمر پالس

در بالا نمونه یک تایمر پالس را مشاهده می‌کنید. یک تایمر دارای پایه ست، TV، ریست، BI و BCD می‌باشد که توضیحات هر پایه را می‌توانید در تصویر بالا به طور کامل مشاهده بفرمایید.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
تایمر پالس توسعه یافته

بلوک تایمر بعدی، تایمر توسعه یافته است. این تایمر مانند تایمر پالس عمل می‌کند و دارای پایه‌های ورودی و خروجی یکسان هستند.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
تایمر تاخیر در وصل

بلوک بعدی، تایمر تاخیر یا ON delay تایمر می‌باشد. تفاوت آن با تایمر‌های قبلی در خروجی آن است به شکلی که اگر پایه ست یک شود و یک بماند، خروجی تایمر بلافاصله یک نمی‌شود و یک مدت زمانی صبر می‌کند و سپس یک می‌شود.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
تایمر تاخیر در وصل ماندگار

تایمر بعدی، تایمر تاخیر در وصل ماندگار است که عملکردی شبیه به تایمر قبلی دارد. توضیحات پایه‌ها را می‌توانید در تصویر بالا مشاهده بفرمایید.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
تایمر تاخیر در قطع

حال به بلوک تایمر تاخیر در قطع می‌رسیم که عکس تایمر تاخیر در وصل عمل می‌کند. این تایمر هم دارای پایه‌هایی مشابه به بقیه تایمر‌ها است. در خروجی این تایمر در صورتی که پایه ست، یک شود و یک بماند، این خروجی بلافاصله یک می‌شود اما وقتی پایه ست صفر شود، تایمر شروع به زمان‌گیری می‌کند و پس از مدتی مشخص، صفر می‌شود.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
روند زمانی در تایمر‌ها

در تصویر بالا می‌توانید روند زمانی که باید در بلوک‌های تایمر استفاده کنید را مشاهده بفرمایید.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
دقت در شمارش و اندازه‌گیری

در زبان برنامه‌نویسی لدر دقت شمارش به طور خودکار انتخاب می‌شود و نیازی به تنظیم دستی توسط اپراتور ندارد. اما در زبان STL می‌توان دقت شمارش و زمان‌گیری را که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، به صورت دستی تنظیم کرد.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
انواع تایمر و وضعیت ورودی آن‌ها

در تصویر بالا به شکلی کامل و یک‌جا می‌توانید انواع تایمر به همراه توضیحات و وضعیت پایه‌های ورودی فعال‌ساز هر تایمر را مشاهده و آن‌ها را مقایسه کنید.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
موج‌های یک تایمر پالس

در شکل بالا می‌توانید نمودار‌های صفر یک کویل تایمر پالس را به شکلی دقیق مشاهده بفرمایید.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
موج‌ های تایمر پالس توسعه یافته
آموزش برنامه نویسی پی ال سی
موج‌های تایمر تاخیر در وصل
آموزش برنامه نویسی پی ال سی
موج‌های تایمر تاخیر در قطع

در تصاویر بالا می‌توانید نمودار‌های پالسیِ کویل‌های تایمر‌های مختلف را مشاهده و آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کنید.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
نمایی از کویل تایمر‌ها در برنامه

نمایی از یک برنامه ساده با استفاده از کویل تایمر‌ها. یک نکته مهم در تایمر‌ها این است که می‌توانید خروجی یک تایمر را با استفاده از یک کنتاکت و نام آن تایمر، در یک خط مجزا از برنامه اجرا کرد.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
نماد کویل تایمر‌ها در زبان FBD و LAD

در تصویر بالا می‌توانید نماد کویل تایمر‌ها در زبان‌های برنامه‌نویسی FBD و LAD مشاهده کنید.

به پایان سری آموزش‌های برنامه‌نویسی پی ال سی می‌رسیم. پیشنهاد می‌شود حتما مقالات را به ترتیب مطالعه بفرمایید تا درک بهتری نسبت به هر موضوع پیدا کنید و گیج نشوید. همچنین اگر سوالی برایتان به وجود آمد حتما آن را در زیر هر مقاله کامنت کنید تا در اسرع وقت به سوال شما پاسخ داده شود. امیدوارم که از این مقالات نهایت استفاده را برده باشد.

این مقاله چطور بود؟

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد آرا: 7

یک دیدگاه

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید