تبدیل کننده های پی ال سی
میانگین امتیاز این مقاله: 3.7 از 5
( تاکنون 6 نفر امتیاز داده‌اند )

در قسمت‌های قبل از دوره برنامه نویسی plc به آموزش پیکربندی سخت‌افزار، آشنایی با محیط نرم‌افزار، بیت‌های منطقی و مقایسه کننده‌ها پرداختیم.

قبل از خواندن مقاله، پیشنهاد می شود ابتدا برای داشتن تصویر ذهنی این کلیپ را مشاهده کنید:

حال در این مقاله به بررسی یک بلوک دیگر در برنامه‌نویسی به نام تبدیل کننده‌ها می رویم.

این بلوک‌ها می‌توانند یک ورودی با یک فرمت را دریافت و آن را با فرمتی متفاوت در خروجی به ما تحویل بدهند.

عناصر تبدیل کننده به چهار دسته تقسیم می‌شوند که آن‌ها را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهیم.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
تبدیل کننده‌ها

همانطور که گفته شد بلوک تبدیل کننده‌ها به چهار دسته تقسیم می‌شود. دسته اول که شامل شش بلوک مختلف می‌شود، تبدیل کننده‌های فورمت اعداد نام دارند. دسته دوم که شامل دو بلوک می‌شوند، تبدیل کننده‌های بیت‌های منطقی نام دارند.

دسته سوم که شامل سه دسته می‌شوند، قرینه کننده‌های اعداد (منفی ساز) نام دارند. و درنهایت دسته اخر که شامل چهار بلوک می‌شوند، گرد کننده‌های اعداد اعشاری به اعداد صحیح نام دارند.

حال به بررسی جداگانه آن‌ها میپردازیم؛

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
مبدل BCD به Integer

اولین بلوکی که آن را بررسی می‌کنیم، مبدل BCD به Integer یا عدد صحیح می‌باشد. همانطور که در تصویر مشاهده می‌کنید، این بلوک دارای پایه ورودی و خروجی هست که فرمت صحیح متغیر‌هایی که در آن‌ها قرار می‌گیرند را می‌توانید مشاهده بفرمایید.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
مبدل Integer به Double Integer

بلوک مهم بعدی، مبدل Integer به Double Integer می‌باشد. در ورودی و خروجی‌های آن باید متغیر‌هایی با فرمت صحیح نوشت به شکلی که در ورودی متغیر 16 بیتی با فرمت عدد صحیح و در خروجی متغیر 32 بیتی دابل اینتیجر قرار گیرد. در خروجی به هیچ عنوان نمی‌توان متغیر 16 بیتی نوشت.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
مبدل BCD به Double Integer

تبدیل کننده بعدی که مورد بحث قرار می‌گیرد، مبدل BCD به Double Integer می‌باشد. برعکس بلوک قبلی، در این مبدل نمی‌توان در ورودی متغیر 16 بیتی نوشت.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
مبدل double integer به BCD

همانطور که تصویر بالا مشاهده می‌فرمایید، بلوک بعدی مبدل Double Integer به BCD می‌باشد. ورودی باید از نوع 32 بیتی دابل باشد.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
مبدل Double Integer به Real

عنصر بعدی، مبدل Double Integer به Real یا عدد حقیقی اعشاری می باشد. در ورودی این بلوک باید متغیر 32 بیتی صحیح قرار گیرد و در خروجی باید متغیر 32 بیتی اعشاری قرار گیرد.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
معکوس کننده بیت‌ها

حال به بلوک معکوس کننده‌ی بیت‌ها می رسیم. به عبارت دیگر گرفتن متمم یک بیت در خروجی. این بلوک یک معکوس کننده عدد صحیح 16 بیتی می‌باشد که در ورودی آن‌ها باید متعیر عدد صحیح 16 بیتی قرار گیرد. همچنین در خروجی تمام صفر‌ها به یک و تمام یک‌ها به صفر تبدیل می‌شوند. مانند عملیات در مدار‌های دیجیتالی و منطقی.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
معکوس کننده عدد صحیح 32 بیتی

بلوک بعدی که مورد بررسی قرار می‌گیرد، معکوس کننده عدد صحیح 32 بیتی نام دارد. ورودی این بلوک باید متغیر عدد صحیح 32 بیتی باشد. لازم به ذکر است که نوع بلوک را می‌توان از روی اسم بالای بلوک متوجه شد.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
منفی‌ساز یا قرینه‌ساز ( متمم دو)

حال به منفی‌ساز‌های عدد صحیح 16 بیتی می‌رسیم. منفی‌ساز یا قرینه‌ساز به متمم دو هم شناخته می‌شود. ورودی این بلوک باید عدد صحیح 16 بیتی باشد. در خروجی تمام صفر‌ها به یک و تمام یک‌ها به صفر تبدیل می‌شوند و به نتیجه خروجی یک واحد اضافه می‌شود. در واقع می‌توان گفت اگر عدد 23 وارد این بلوک بشود در خروجی عدد 23- نمایش داده می‌شود.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
منفی‌ساز عدد صحیح 32 بیتی

یکی از بلوک‌های زیر مجموعه منفی‌ساز‌ها، بلوک قرینه ساز عدد صحیح 32 بیتی می‌باشد. در ورودی این بلوک‌ها باید عدد صحیح 32 بیتی قرار گیرد.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
منفی‌ساز عدد اعشاری 32 بیتی

حال به بلوک منفی ساز عدد اعشاری 32 بیتی می‌رسیم. ورودی این بلوک باید از نوع اعداد اعشاری 32 بیتی باشد.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
گرد کننده اعداد اعشاری

به دسته بعدی تبدیل‌ کننده‌ها یعنی گرد کننده‌های اعداد اعشاری می‌رسیم. همانطور که در اسم بالای بلوک مشاهده می‌کنید، نام Round به معنی دستور گرد کردن می‌باشد. ورودی این بلوک باید اعداد اعشاری 32 بیتی و خروجی نیز باید عدد صحیح 32 بیتی باشد.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
دستور قطع کردن

بلوک مهم بعدی، دستور قطع کردن می‌باشد. ورودی این بلوک باید عدد اعشاری 32 بیتی باشد و خروجی عدد صحیح 32 بیتی. عدد ورودی هرچه که باشد دور ریخته می‌شود و فقط قسمت عدد صحیح به خروجی منتقل می‌شود.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
دستور سقف یا گرد کردن به بالا

این بلوک به دستور سقف یا گرد کردن روبه بالا شناخته می‌شود. حواستان باشد که با بلوک گرد کردن معمولی اشتباه نگیرید. ورودی عدد اعشاری 32 بیتی و خروجی عدد صحیح 32 بیتی. در این حالت عدد ورودی به سمت نزدیک‌ترین عدد صحیح بزرگتر گرد می‌شود.

آموزش برنامه نویسی پی ال سی
دستور کف یا گرد کردن به پایین

و در نهایت آخرین بلوک این تبدیل کننده‌ها، دستور کف یا گرد کردن به پایین می‌باشد. این بلوک مخالف بلوک قبل است و در خروجی، عدد ورودی به سمت نزدیک‌ترین عدد صحیح کوچکتر گرد می‌شود.

این سری آموزش هم به پایان رسید و امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

با ما همراه باشد چرا که در مقاله آموزشی بعدی به سراغ شمارنده‌ها می‌رویم.

این مقاله چطور بود؟

میانگین امتیاز 3.7 / 5. تعداد آرا: 6

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید