در این پست به ادامه مباحث آموزشی برنامه نویسی plc می پردازیم.
همانطور که احتمالا در قسمتهای قبل مشاهده کردید به پیکربندی سختافزاری در نرمافزار، معرفی محیط کلی نرمافزار سیماتیک منیجر، بیتهای منطقی، مقایسه کنندهها، تبدیل کنندهها، شمارندهها و توابع ریاضی اعداد صحیح پرداخیتم و آنها را مورد بحث و بررسی قرار دادیم. به همین منظور پیشنهاد میشود حتما و لطفا اگر مقالات سری قبل را مشاهده نکردهاید، برای درک بهتر این موضوع ابتدا آنها را مطالعه بفرمایید.
توصیه میشود پیش از مطالعه این مقاله، برای داشتن تصویر ذهنی ابتدا کلیپ زیر را مشاده کنید:
در این جلسه قصد داریم به بررسی و توضیح بلوکهای انجام عملیات ریاضی بر روی اعداد اعشاری بپردازیم.
همانطور که مشاهده میفرمایید توابع ریاضی ساده تا نسبتا پیچیده بر روی اعداد اعشاری توسط بلوکهای Floating-point صورت میگیرد. این بلوکها به دو دسته تقسیمبندی میشوند؛ دسته اول مربوط به چهار عمل اصلی و دسته دوم مربوط به اعمال ریاضی نسبتا پیچیده میباشند.
به بررسی اولین بلوک دسته چهار عمل اصلی یعنی عملیات جمع اعشاری 32 بیتی میپردازیم. مانند بلوکهای قبلی، این بلوک هم دارای دو ورودی، یک خروجی و یک ورودی فعال ساز میباشد. برای نوشتن عدد اعشاری در ورودی حواستان باشد که از نقطه در بین عدد استفاده کنید.
بلوک عمل تفریق بین دو متغیر اعشاری 32 بیتی همانند بلوک جمع است و میتوانید فرمت صحیح اعداد اعشاری را در ورودی مشاهده بفرمایید.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میفرمایید، بلوک ضرب اعداد اعشاری 32 بیتی مانند بلوکهای قبل است و تفاوتی وجود ندارد.
با بلوک تقسیم، اعمال اصلی ریاضی به پایان میرسد و در ادامه به بررسی بلوکهای اعمال ریاضی پیچیده میپردازیم.
اولین بلوک مورد بررسی، بلوک قدر مطلق گیری میباشد. در ورودی و خروجی بین دو متغیر DW باید مانند قبل که گفته شد، حداقل 4 شماره اختلاف باشد تا اطلاعات داخل آنها با هم تداخل نداشته باشند.
به بلوک SQRT یا رادیکالگیر میرسیم. از این بلوک برای عملیات جذر گیری هم استفاده میشود.
همانطور که مشاهده میفرمایید بلوک بعدی بلوک SQR یا به توان دو رساندن و مجذور گیری میباشد که بین ورودی و خروجی آن باید حداقل 10 شماره اختلاف باشد تا تداخلی در بلوک بوجود نیاید.
در ادامه میتوانید بلوک معروف لگاریتم گیری در مبنای طبیعی یا همان عدد e را مشاهده بفرمایید. از روی اسم هر بلوک به راحتی میتوان دریافت که عملکرد آن بلوک چیست.
حال به بلوک تابع e به توان x میرسم که در ورودی آن باید مقدار دلخواه و مورد نظر x را قرار بدهید و نتیجه را در خروجی مشاهده کنید.
عنصر بعدی در اعمال ریاضی پیچیده، بلوک تابع سینوس میباشد. در ورودی باید زاویهایی که میخواهیم سینوس آن را بگیریم وارد کنیم و آن را برحسب رادیان قرار دهیم.
در مقابل تابع سینوس همانطور که مستحضر هستید، تابع کسینوس قرار دارد. بلوک تابع کسینوس هم مانند بلوک سینوس است و زاویه مورد نظر در ورودی باید به فرمت رادیان وارد شود.
در ادامه همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، بلوک تانژانت را خواهیم داشت که مانند قبل خاطرتان باشد که زاویه را به رادیان وارد کنید.
حال به بلوک آرک سینوس یا همان سینوس وارون میرسیم. در پایه ورودی عددی که میخواهیم زاویه آن را به دست آوریم وارد میکنیم. همچنین در خروجی زاویه به دست آمده بر حسب رادیان را میتوانیم مشاهده کنیم.
در مرحله بعد به بلوک تابع آرک کسینوس میرسیم. در وررودی مانند قبل عددی که می خواهیم زاویه آن را به دست آوریم وارد می کنیم و در خروجی آن زاویه را بر حسب رادیان دریافت میکنیم.
در نهایت به آخرین بلوک عملیات ریاضی پیچیده بر روی اعداد اعشاری یعنی بلوک آرک تانژانت یا تانزانت معکوس میرسیم. که مانند بلوکهای قبلی ورودی را وارد کرده و خروجی را میتوانیم مشاهده کنیم.
این مقاله آموزشی هم به پایان میرسد. امیدواریم که استفاده لازم از این جلسه آموزشی را برده باشید و در روند برنامهنویسی شما کمکی کرده باشیم.
خدا خیرتون بده عالی بود
ممنون از شما و همراهیتون