برنامه نویسی پی ال سی
میانگین امتیاز این مقاله: 4.4 از 5
( تاکنون 8 نفر امتیاز داده‌اند )

چکیده

در این مقاله 9 نکته برای بهتر کردن برنامه‌نویسی PLC را برای شما آشکار می‌کنیم. در طی سالیان، برنامه‌های زیادی را دیده‌ایم که بد نوشته و ساختاربندی درستی ندارند.

 این 9 نکته برای بهتر کردن برنامه‌های PLC چه هستند؟

  • اصول را درک کنید.
  • با انجام کار، برنامه‌نویسی را یاد بگیرید.
  • سوالات بسیاری بپرسید.
  • برنامه‌های بزرگتر را به به چندین برنامه برای خودتان تقسیم کنید.
  • برنامه را بسیار ساده بنویسید.
  • کامنت‌های مفیدی برای خود بنویسید.
  • استاندارها و قراردادهای نام‌گذاری را در کدنویسی در نظر بگیرید.
  • منتظرِ غیرمنتظره‌ها باشید.
  • کمک بخواهید.

نکته 1: اصول را درک کنید

فکر می‌کنم هیچ چیز، بهتر از اصول برای یادگیری نیست. قبل از شروع هر برنامه‌ای با هر اندازه و گستره‌، مهم است که درک درستی از اصول داشته باشید. این اصول می‌توانند در اشکال و اندازه‌های مختلفی به‌وجود بیایند.

اگر کاملا در برنامه‌نویسی PLC تازه وارد هستید، پس سر زدن به سایت‌هایی یادگیری مانند سایت زیمنس، شروع خوبی می‌تواند باشد. اینترنت می‌تواند مکانی فوق‌العاده برای یادگیری، به اشتراک گذاشتن ایده‌ها، افکار و تجربیات باشد. اما باید به شما هشدار بدهیم که همچنین اینترنت می‌تواند محل اطلاعات غلط و نادرست نیز باشد. بنابراین منابع خود را با دقت انتخاب کنید و به سایت‌های معتبر پایبند باشید.

اگر در برنامه‌نویسی PLC تازه کار هستید و در پی شروع کردن هستید، منابع رایگان بسیاری در PLCGurus.NET وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

خب اگر شما برنامه‌نویس باتجربه‌تری هستید، باید کدام یک از مهارت‌هایتان را بهبود بخشید؟

در این باره توصیه می‌شود که هرگاه فرصت شد چندین پلتفرم را یاد بگیرید. هرگز روی یک تک پلتفرم تاکید نکنید.

اغلب اوقات، پلتفرمی که انتخاب می‌کنید در نهایت مشتری محور خواهد بود. بنابراین یادگیری تا جای ممکن باعث سود دهی بیشتر شرکت شما می‌شود. این بهترین بخش کار است. همیشه چیزهای بیشتری برای یادگیری وجود دارد. از IDE تا برنامه‌نویسی، سخت‌افزار، نرم‌افزار، شبکه‌بندی، نصب، راه‌اندازی، عیب‌یابی و غیره گرفته، یک برنامه‌نویس PLC امروزه باید در همه این زمینه‌ها دانش استواری داشته باشد.

با درگیر کردن دیگران در صنعت از به اشتراک گذاشتن ایده‌ها، چالش‌ها و راه‌حل‌ها، بهره ببرید. نکته این است که اگر تشنگی شما برای دانش هیچگاه برطرف نمی‌شود، بنابراین تبدیل شدن به یک برنامه‌نویس PLC، تکنسین تعمیرات و نگهداری صنعتی، زمینه‌های مختص به شماست.

نکته 2: با انجام کار، یاد بگیرید

خواندن کتاب، نشستن سر کلاس و تماشای فیلم‌های یوتیوب تنها کمی به شما کمک می‌کند. در یک مرحله، باید دست به کار شوید! اگر در حال حاضر در این زمینه کار می‌کنید یا شرکت اتوماسیون خود را اداره می‌کنید، بنابراین نباید مشکلی وجود داشته باشد.

زمانی که کار پروژه را شروع می‌کنید، نیازهای آن پروژه را جمع‌آوری کنید، ایده‌های خود را با همکاران و مشتری مطرح کنید، شماتیک‌های کنترلی را طراحی کنید و در نهایت قطعات را مشخص کنید. سپس متوجه می‌شوید این کار واقعا لذت‌بخش است!

اکنون زمان طرح‌بندی، طراحی جعبه کنترل و شروع فاز برنامه‌نویسی پروژه فرا رسیده است. اینجا همان جایی است که بی‌خوابی شروع می‌شود.

نکته 3: سوالات بسیاری بپرسید

«سوالات بسیاری بپرسید» نکته سوم است. روی سخن با افراد ارشد بسیاری که می‌شناسید یا با آن‌ها کار می‌کنید نیست، بلکه منظور این است که با هر کسی که دارای هر نوع تخصص که بتواند در مشکلتان کمک کند، مشورت کنید.

این امر شامل مشتریان، اپراتورها، پرسنل تعمیر و نگهداری، ماشین‌سازان، توزیع کنندگان، OEM‌ها نیز می‌شود. تک تک این افراد چیزی برای ارائه خواهند داشت که ارزشمند خواهد بود. سیستم‌ها و برنامه‌های اتوماسیون نباید به تنهایی طراحی و ساخته شوند (بدون مشورت با دیگران). اگر در مورد چیزی مطمئن نیستید، از هر کسی که به احتمال زیاد می‌تواند به شما کمک کند، درخواست کنید مسئله را شفاف‌سازی کند. در واقع، در بیشتر موارد منطقی است که سوال خود را از افراد مختلف بپرسید، چرا که هر کس دیدگاه منحصر به فرد خود را دارد.

یک راه حل خوب همه دیدگاه‌ها را در بر می‌گیرد…

منظور چیست؟ منظور این است که تیم مدیریت ممکن است بینش مورد نیاز اپراتور ماشین را که هر روز آن را راه‌اندازی می‌کند، نداشته باشند یا اپراتور دیدگاه برقکار تعمیر و نگهداری که تجهیزات را سرویس می‌کند، نداشته باشد.

بنابراین نکته اصلی این است که تا آنجا که ممکن است از بیشتر افراد سوال بپرسید تا شما که طراح سیستم هستید، کامل‌ترین تصویر از نحوه حل مشکل را داشته باشید.

نکته 4: برنامه‌های بزرگتر را به به چندین برنامه برای خودتان تقسیم کنید.

برای این نکته ما در مورد وظایف و برنامه‌ها صحبت می‌کنیم. هنگام وارد کردن کد PLC خود همیشه باید به این فکر کنید که «چگونه این مشکل را به مشکلات فرعی کوچکتر تقسیم کنم؟» خوشبختانه IDE‌های مدرن به خوبی به این سبک برنامه‌نویسی کمک می‌کنند. این امر دلایل خوبی دارد. ویژوال استودیو یکی از بهترین IDE‌های روی کره زمین است و هر روز بیشتر در حال حرکت به سمت طرز تفکر شیء گرا در سطح بالاتر و در دنیای PLC هستیم.

برنامه ریزی کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی
برنامه‌نویسی و نظارت در HMI

با این حال، پیچیدگی و خوانایی برخی از برنامه‌هایی که نوشته شده می‌تواند بسیار چالش برانگیز باشد. در برخی موارد در یک محیطی صنعتی، خرابی سوئیچ می‌تواند ساعت‌ها وقفه ایجاد کند. حقیقت این است که هنوز یک سیستم کنترلی نیست که بی‌عیب و نقص باشد.

نکته 5: برنامه را بسیار ساده بنویسید

با همه مواردی که قبلاً در مورد آن صحبت کردیم، احتمالاً می‌پرسید چگونه می‌توانیم یک برنامه را راحت‌تر درک کنیم؟ حقیقت این است که باید قانون طلایی همیشگی را به کار ببرید. قاعده کلی هنگام برنامه‌نویسیِ هر سیستمی این است که سادگی را در اولویت خود قرار دهید. این موضوع همیشه باید یک هدف طراحی باشد که برای آن تلاش می‌کنید. سعی کنید از پیچیدگی‌های غیر ضروری در برنامه‌های خود اجتناب کنید.

هر انسانی می‌تواند کدی بنویسد که کامپیوتر بتواند آن را درک کند. برنامه‌نویسان خوب کدی می‌نویسند که بشر بتواند آن را درک کند.

نکته 6: کامنت ‌های مفیدی بنویسید

معمولا برنامه‌نویسان پی ال سی در کامنت‌گذاری خیلی خوب عمل نمی‌کنند. برنامه‌های بی شماری هست که حتی یک کامنت در آن‌ها وارد نشده است. حقیقت این است که خود برنامه‌نویس دقیقاً می‌داند چه کرده! مشکل این است که برقکار تعمیر و نگهداری که در شیفت شب به سمت دستگاه فراخوانده می‌شود تا عیب‌یابی برنامه شما را آغاز کند، مطلقا هیچ ایده‌ای ندارد که در چه فکری بودید.

به شما می‌گوییم که چه کنید. به نظر می‌رسد که کامنت‌گذاری کد همیشه در پایین‌ترین اولویت در لیست هست. اما این موضوع را در نظر بگیرید که هر خط ladder که در برنامه خود وارد می‌کنید، میتواند یک باگ بالقوه باشد. وقت گذاشتن برای توضیح آنچه انجام می‌دهید یا منطق پشت عملکرد هر بخش خاصی از کد، بسیار ارزشمند است. برقکار تعمیر و نگهداری از شما تشکر می‌کند و باور کنید، دو سال دیگر وقتی برای عیب‌یابی مجدد تجهیزات با شما تماس بگیرند، از خوتان تشکر می‌کنید!

نکته 7: استانداردها و قراردادهای نام‌گذاری را در کدنویسی در نظر بگیرید

تا آنجا که ممکن است باید به هر یک از استانداردهای قابل اجرا برای سیستم طراحی شده خود تکیه کنید. استانداردها چارچوبی از الگوهای طراحی و بهترین شیوه‌ها را ارائه می‌دهند که به خوبی امتحان شده‌اند. بنابراین هر کجا که امکان پذیر است از آنها استفاده کنید.

برنامه ریزی روی پی ال سی
برنامه‌نویسی پی ال سی برای کنترل یک تابلو PLC

قراردادهای نام‌گذاری:

این موضوع یکی دیگر از جنبه‌های مهم بهتر کردن برنامه‌های PLC است. هنگام برنامه‌نویسی سیستم اتوماسیون بعدی خود، از نام فایل و لیبل متغیر و معنی‌دار استفاده کنید. از اسامی مرموز که معنای دیگری جز برای افرادی که آن را طراحی کرده‌اند ندارند، پرهیز کنید.

در زیر بهترین قراردادهای نام‌گذاری آورده شده است:

برای محدود کردن کلمات از حروف بزرگ یا under line (_) استفاده کنید نه فاصله. برای مثال: myTag یا my_tag. نام فایل‌ها را کوتاه نگه دارید اما با معنی باشند.

اگر از تاریخ برای نام‌گذاری استفاده می‌کنید همیشه بیان کنید که از عقب به جلو و با این فرمت نوشته‌اید: YYYY یا YYYYMM یا YYYYMMDD.  هنگام وارد کردن اعداد در نام فایل، همیشه آن را به عنوان یک عدد دو رقمی وارد کنید.

نکته 8: منتظر غیرمنتظره‌ها باشید

این موردی همیشه جالب است. منتظرِ غیر منتظره‌ها باشید. غیرمنتظره‌ها می‌توانند شامل هر چیزی مانند تغییرات محدود در وسط پروژه تا ناهنجاری‌های غیر منتظره در برنامه یا شکست ناگهانی پروژه باشد.

نکته 9: کمک بخواهید

آخرین نکته‌ای که می‌خواهیم بگوییم این است که کمک بخواهید. شرم آور نیست که بپذیرید چیزی را نمی‌دانید یا کاملاً نمی‌فهمید.

هنگام درخواست کمک، چند دستورالعمل را باید رعایت کنید:

  • ابتدا سعی کنید مشکل را خودتان حل کنید – یادگیری با انجام کار بهترین راه است.
  • سعی کنید مشکل را کم کنید – درخواست کمک برای موارد خاص آسانتر خواهد بود.
  • جزئیات کافی ارائه دهید – هنگام درخواست کمک اطمینان حاصل کنید که تمام جزئیات مربوطه را درج می‌کنید.

صبور باشید. مگر اینکه برای کمکی که به شما می‌شود، پول پرداخت می‌کنید. افراد زیادی وجود دارند که مایلند دانش و تخصص خود را به اشتراک بگذارند.

این مقاله چطور بود؟

میانگین امتیاز 4.4 / 5. تعداد آرا: 8

2 دیدگاه‌ها

  1. خیلی نکات خوبی بود. ای کاش یه نقشه راه هم برای یادگیری برنامه نویسی plc ارائه بدید که بتونیم توی یه مسیری یادگیری مون رو شروع کنیم

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید