میانگین امتیاز این مقاله: 0 از 5
( تاکنون 0 نفر امتیاز داده‌اند )

در دو سال آتي، انتظار مي‌رود كه تقريبا دو ميليون واحد ربات صنعتي در كارخانه‌هاي سرتاسر جهان نصب شود؛ اين آمار بر اساس گفته‌هاي فدراسيون بين‌المللي رباتيك است. اين سرعت به كارگيري ربات‌ها فوق‌العاده است كه باعث شده است عموم مردم واكنش‌هاي متفاوتي نسبت به اين موضوع داشته باشند. با اينكه برخي از افراد نسبت به نقش ربات‌ها در آينده محيط كاري، مشكوك هستند؛ اما برخي ديگر از افراد، اشتياق فراواني براي در آغوش كشيدن ربات‌هاي صنعتي دارند. آنها معتقدند كه ربات‌هاي صنعتي مي‌توانند فرصت‌هاي جديدي را در موج چهارم صنعت ايجاد كنند.

جمع‌آوري داده

در موج چهارم صنعتي، كلان داده‌ها همانند ربات‌هاي صنعتي مهم هستند. بسياري از ربات‌هاي نسل امروزي، ماشين‌هايي هستند كه با هوش مصنوعي مجهز شده‌اند و از مجموعه داده‌هاي پيشرفته براي نظارت روزانه عمليات‌ها استفاده مي‌كنند؛ اين ماشين‌ها حتي از اشتباهات پيشين خود درس مي‌گيرند.

ربات‌هاي به صورت ويژه در بخش پيش‌بيني تعميرات، محبوب هستند. ربات‌ها مي‌توانند شرايط سخت‌افزار توليد را نظارت كنند و سپس آن را با رويه‌هاي امروزي، شاخص‌هاي صنعتي و ويژگي‌هاي توليد كننده مقايسه كنند؛ در اين شرايط ربات‌ها مي‌توانند مشكلات‌ها ماشين‌ها را قبل از وقوع، شناسايي كنند. اين قابليت به متصديان و متخصصين اين فرصت را داده است كه قبل از وقوع مشكل، براي رفع آن اقدام كنند.

ربات‌هاي همكاری كننده

البته ربات‌ها لزوما نمي‌توانند جايگزين متخصصين حرفه‌اي شوند. با اينكه برخي از شغل‌هاي خطرناك، يكنواخت و ابتدايي به ربات‌هاي سپرده مي‌شوند؛ با اين حال برخي از توليدكنندگان تمايل دارند كه از يك محيط مشترك با ربات‌ها استفاده كنند.

در تمامي بخش‌هاي كارخانه‌ها يا انبارها، روبات‌هاي همكاري كننده در كنار انسان‌ها مشغول به فعاليت هستند. آنها در شغل‌هاي چالش‌برانگيز (همانند بلند كردن يك موتور كه براي كاركنان ديد بهتري از بخش‌ها و پيچ‌هاي موتور به نمايش بگذارد) به انسان‌ها كمك مي‌كنند. به علاوه آنها اشياي سنگين يا مواد خطرناك را تحت نظر انسان، منتقل مي‌كنند.

پيش‌بيني‌هاي اخير نشان مي‌دهد كه تا سال 2025، ربات‌هاي همكاري‌كننده، بيشتر از 30 درصد فروش بخش ربات‌ها را در سرتاسر جهان به خود اختصاص خواهند داد. در نظر داشته باشيد كه روبات‌هاي همكاري كننده تنها 3 درصد از بازار را در سال 2016 در اختيار داشتند؛ بنابراين مي‌توان گفت كه بيشتر توليدكنندگان (و كاركنان آنها) از ربات‌هاي همكاري كننده استقبال مي‌كنند و آنها را به ماشين‌هاي سنتي ترجيح مي‌دهند.

مشاركت ربات‌ها در بخش توليد

ربات‌هاي امروز در شغل‌هاي منفعل به كار گرفته مي‌شوند، به عنوان مثال از آنها در نظارت بر نيروي كار بهره گرفته مي‌شود. ربات‌ها به وفور در تمامي گوشه‌هاي كارخانه ديده مي‌شوند، به عنوان مثال مي‌توان به خط توليد اشاره كرد. ربات‌ها داراي 75 درصد بازدهي در عمليات‌هاي جوشكاري هستند، در حالي كه اين بازدهي براي كاركنان تنها 50 درصد است. ربات‌ها علاوه بر اينكه سريع‌تر و دقيق‌تر از همتاهاي انساني خود عمل مي‌كنند، آنها مي‌توانند ساعت‌هاي طولاني فعاليت كنند و هيچ‌گاه درخواست زمان استراحت نكنند.

با توجه به اينكه ربات‌ها مي‌توانند بازه‌هاي زماني طولاني‌تري فعاليت كنند؛ بنابراين به افراد كمتري براي فعاليت در كارخانه نياز خواهيم داشت. اين مزيت براي كارخانه‌هاي جوشكاري بسيار با اهميت است. دليل اين موضوع چيست؟ رهبران صنعت تخمين زدند كه در سال بعد شاهد كمبود 290000 جوشكار خواهيم بود. يكي از راهكارهاي رهبران براي رفع اين مشكل، استفاده از رباتيك است.

معمولا جوشكاري شغلي است كه نياز به آموزش‌هاي پيشرفته و ملاحظات ايمني بسيار دارد؛ ربات‌ها مي‌توانند نياز به مختصصان آموزش ديده را از بين ببرد و در عين حال خطر بروز حادثه را به كمترين ميزان برسانند. اگر بخواهيم ربات‌ها را جمع‌بندي كنيم، متوجه مي‌شويم كه مزاياي آنها بيشتر از معايب آنها است.

ربات‌ها با ابعاد كوچك‌تر

در حالي كه ربات‌هاي قديمي بزرگ، سنگين و گران قيمت بودند؛ اما ربات‌هاي امروزي كوچك، موثرتر و با قيمت مناسب‌تر عرضه مي‌شوند. اين ربات‌ها هنوز هم از تعداد مشابهي از حسگرها استفاده مي‌كنند (گاهي حتي ربات‌هاي امروزي از حسگرهاي بيشتري استفاده مي‌كنند)، اما نسبت به ربات‌هاي گذشته، تمامي اجزاي آنها در ساختاري كوچك‌تر جاي گرفته است. اين موضوع باعث مي‌شود كه دسترسي به آنها در عمليات‌هاي نوپا ساده‌تر باشد؛ به علاوه آنها در كارخانه‌هاي كه داراي كمبود فضا هستند، كارآمد خواهند بود. همچنين ربات‌هاي امروزي مي‌توانند هزينه‌هاي كلي كارخانه‌ها را كاهش دهند.

كاهش ابعاد تجهيزات در دنياي الكترونيك امروز تبديل به يك جنبش جديد شده است؛ به عنوان مثال مي‌توانيم به پردازنده‌هاي رايانه‌اي اشاره كنيم. بر اساس قانون مور[Moore’s Law](كه توسط يكي از موسسان شركت اينتل يعني گوردون مور بيان شده است) كه در دهه 80 ميلادي ارائه شده است: پس از اينكه مدارهاي مجتمع اختراع شدند، هر ساله تعداد ترانزيستورهايي كه در يك اينچ مربع از مدارهاي مجتمع قرار مي‌گيرند، دو برابر مي‌شود. بنابراين دستگاه‌هايي كه از اين پردازنده‌ها استفاده مي‌كنند (شامل ربات‌هاي امروزي)، با گذشت زمان كوچك و كوچك‌تر خواهند شد.

استفاده از ربات‌ها در موج چهارم صنعتی

بازدهي و پايداري عملياتي ربات‌ها باعث مي‌شود كه آنها بتوانند جايگزين برخي از شغل‌ها شوند؛ اما آنها به مرورتكامل مي‌يابند و نقش‌هاي بزرگ‌تر و مسئوليت‌هاي پررنگ‌تري را در محيط كار اشغال خواهند كرد. اين موضوع خبر بدي براي كاركنان انساني نخواهد بود، زيرا موج چهارم صنعتي باعث شده است كه فرصت‌هاي بسياري برا افراد باتجربه و بامهارت، ايجاد شود. با اضافه شدن ربات‌ها به كارخانه‌ها، احتمالا كاركناني كه در كارخانه‌ها باقي مانده‌اند به مراتب بالاتري در كارخانه منتقل مي‌شوند؛ و يا ممكن است كه آنها به بخش‌هاي ديگري از كارخانه منتقل شوند.

این مقاله چطور بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید