به قسمت ششم سری آموزشهای برنامه نویسی plc خوش آمدید. همانطور که احتمالا مشاهده کردهاید، در قسمتهای قبلی به بررسی نرمافزار، پیکربندی و همچنین بررسی چند بلوک مهم و کاربردی برنامهنویسی پرداختیم. در این جلسه آموزشی قصد داریم به یکی از مهمترین بلوکهای برنامهنویسی در نرمافزار سیماتیک منیجر بپردازیم.
توصیه میشود پیش از خواندن این مقاله، ابتدا برای درک بهتر بلوکها این کلیپ را مشاهده کنید:
بله نام این بلوک شمارنده میباشد. همانطور که از نامش مشخص است، این بلوک برای ما عمل شمارش در یک برنامه را انجام میدهد.
در نرمافزار سیماتیک منیجر، شمارنده به دو دسته مهم تقسیمبندی میشوند که قصد داریم این دو دسته و اجزای تشکیل دهنده آنها را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
همانطور که گفته شد و مشاهده میکنید، شمارندهها به دو دسته تقسیمبندی میشوند. دسته اول بلوک شمارندههای اصلی و پرکاربرد و گروه دوم شامل کویلهای شمارنده که قسمتی از کارهای بلوک را انجام میدهند.
به بررسی اولین بخش از شمارندههای اصلی یعنی شمارنده بالا و پایین میپردازیم. برای آدرس دهی به شمارنده باید ابتدا یک حرف C نماینده کلمه Counter و یک شماره به معنای تعداد شمارنده، قرار گیرد. اجزای مختلف و عملکردهای آنها را در تصویر بالا میتوانید به طور کامل مشاهده بفرمایید.
کانتر بعدی که مرود بررسی قرار میگیرد، کانتر روبه بالا یا افزایشی میباشد. نام شمارنده معمولا از C0 تا C255 میباشد. البته در پی ال سیهای بزرگتر این آدرس دهی میتواند تا چند هزار متغیر باشد. این شمارنده هم مانند شمارنده بالا و پایین دارای اجزای مختلفی است که در تصویر بالا میتوانید آنها را به همراه عملکردشان مشاهده بفرمایید.
در مقابل بلوک شمارنده افزایشی با روبه بالا، شمارنده کاهشی یا رو به پایین قرار دارد که در تصویر بالا میتوانید شماتیک آن را مشاهده بفرمایید.
حال به دسته دوم شمارندهها یعنی کویلهای شمارنده میرسیم. همانطور که مشاهده میکنید شماتیک این عناصر مانند کویل معمولی است با این تفاوت که نحوه آدرس دهی آنها مانند بلوکهای شمارنده اصلی میباشد. همینطور میتوانیم با استفاده از کویل SC یک شمارنده را ست کنیم (ست به معنی یک شدن خروجی میباشد).
کویل مورد استفاده بعدی، کویل افزایشی یک شمارنده نام دارد که با نماد (CU) نمایش داده میشود. همچنین میتوانید استفاده آن را در یک برنامه ساده در تصویر بالا مشاهده کنید.
در مقابل کویل افزایشی، کویل کاهشی یک شمارنده قرار دارد. که مانند کویل افزایشی دارای یک آدرس یا نام میباشد و عملکردش کاملا در مقابل کویل افزایشی میباشد.
در تصویر بالا جداول اعداد باینری و BCD را برای سهولت در برنامهنویسی و همینطور یادگیری نحوه درست آدرس دهی بلوکها میتوانید مشاهده بفرمایید.
همینطور در تصویر بالا میتوانید تفاوت مقدار شمارش شده در پایههای خروجی باینری و BCD را به طور کامل مقایسه و مشاهده بفرمایید.
به پایان این جلسه آموزشی و بررسی بلوک شمارندهها میرسیم. امیدوارم که از این مقاله استفاده لازم را برده باشید و برای شما مفید واقع شده باشد.