با ادامه سری مقالات و ویدئوی آموزشی برنامه نویسی plc در خدمت شما هستیم. در قسمتهای قبلی به پیکربندی سختافزاری، آشنایی با محیط نرمافزار سیماتیک منیجر و بررسی بیت لاجیکها پرداختیم.
در این قسمت قصد داریم به سراغ مقایسهگرها برویم و آنها را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
همانطور که از اسم آنها پیداست، این عناصر عمل مقایسه را روی دو بیت یا بیشتر انجام میدهند و نتیجه این مقایسه را در خروجی به ما نمایش میدهند.
برای داشتن تصویر بهتر از برنامهنویسی، توصیه میشود ابتدا کلیپ زیر را مشاهده کنید:
این بلوکها شامل انواع مختلفی مقایسه کننده هستند که آنها را توضیح خواهیم داد.
مقایسه کننده ها شامل سه دسته کلی و مهم می شوند که عبارتند از:
- مقایسه کنندههای 16 بیتی عدد صحیح
- مقایسه کنندههای 32 بیتی عدد صحیح
- مقایسه کنندههای 32 بیتی اعداد اعشاری
اولین بلوک که آن را بررسی میکنیم، مقایسه کننده مساوی بودن دو متغیر است. این بلوک شامل دو پایه ورودی است که میتوانند یک متغیر از حافظه به صورت Word یا 16 بیتی باشند. ورودی دوم میتواند یک عدد صحیح تا ماکزیمم یعنی 32000 باشد.
لازم به ذکر است که اگر دو متغیر عدد صحیح برابر باشند، خروجی 1 خواهد شد.
بلوک بعدی، مقایسه کننده نامساوی بودن دو متغیر است. که همه اجزای آن شبیه به بلوک قبلی است با این تفاوت که اگر دو متغیر برابر نباشند، خروجی 1 خواهد شد.
مقایسه کننده بعدی یک مقایسهگر بزرگتر بودن متغیر اول نسبت به متغیر دوم میباشد. در خروجی اگر متغیر اول از متغیر دوم بزرگتر باشد، خروجی 1 خواهد شد.
در مقابل بلوک قبلی، مقایسه کننده کوچکتر بودن متغیر اول نسبت به متغیر دوم است. در صورتی که متغیر اول از متغیر دوم کوچکتر باشد خروجی یک خواهد شد.
بلوک بعدی مقایسه کننده بزرگتر مساوی بودن دو متغیر است. در این عنصر ورودی میتواند یک Word یا 16 بیت از ورودیهای PLC باشد. در صورتی که متغیر اول نسبت به متغیر دوم بزرگتر یا مساوی باشد خروجی 1 میشود.
در مقابل بلوک بزرگتر مساوی، مقایسهگر کوچکتر مساوی بودن دو متغیر میباشد. همه اجزای این بلوک هم مانند قبلی است با این تفاوت که اگر متغیر اول نسبت به متغیر دوم بزرگتر یا مساوی باشد، خروجی 1 میشود.
حال به سراغ مقایسه کنندههای 32 بیتی اعداد صحیح میرویم. ورودی در این عناصر میتواند یک متغیر 32 بیتی یا Double Word (DW) از حافظه باشد.
همچنین ورودی نمیتواند به صورت یک عدد صحیح معمولی نوشته شود، زیرا نرمافزار عدد صیحی معمولی را 16 بیتی در نظر میگیرد. روش صحیح نوشتن یک عدد صحیح 32 بیتی با استفاده از یک حرف L قبل از عدد و به همراه یک شارپ همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، میباشد.
به بلوک مقایسه کننده نامساوی میرسیم. در این عنصر برای انتخاب ورودیها، باید اولا به صورت DW باشند و نکته دوم این است که باید بین هر دو متغیر 4 شماره به منظور جلوگیری از تداخل، فاصله گذاشته شود.
بلوک بعدی مقایسه کننده بزرگتر بودن است که ساختار و ورودیهایی مانند بلوک قبل دارد. همچینین میتوان در ورودی از فرمت L شارپ استفاده کرد که در این مورد نیاز به رعایت 4 شماره فاصله نیست.
مقایسهگر بعدی، مقایسه کننده کوچیکتر بودن میباشد. مشاهده میکنید که در اینجا با انتخاب نوع متغیر MD چهار شماره فاصله رعایت شده است.
در دو تصویر بالاهم مقایسه کنندههای بزرگتر مساوی و کوچکتر مساوی بودن را مشاهده میکنید.
حال نوبت آن رسیده که به بررسی مقایسه کنندههای 32 بیتی اعشاری بپردازیم. این بلوک هم مانند 32 بیتی اعداد صحیح، ورودی آن نمیتواند یک عدد صحیح معمولی باشد زیر را نرمافزار آن را یک عدد صحیح معمولی16 بیتی در نظر میگیرد. در تصویر بالا هم نحوه نوشتن صحیح اعداد اعشاری را مشاهده میفرمایید.
در این بلوک هم مانند قبل دارای عناصر نامساوی، مقایسه بزرگتر و کوچکتر بودن، مقایسه بزرگتر مساوی بودن و کوچکتر مساوی بودن هستیم.
در تصویر بالا هم میتوانید دستورهای گفته شده را باهم در یک شکل مشاهده کنید و تفاوتهای آنها را با یکدیگر مشاهده کنید.
در اینجا به پایان قسمت چهارم سری مقالات آموزشی برنامهنویسی پی ال سی میرسیم. در قسمت بعدی به بررسی تبدیل کنندهها میپردازیم.
امیدوارم که این مقاله آموزشی برای شما مفید واقع شده باشد.