تجهیزات اتوماسیون
میانگین امتیاز این مقاله: 5 از 5
( تاکنون 1 نفر امتیاز داده‌اند )

تجهیزات اتوماسیون صنعتی دسته‌ای از تجهیزات تولیدی هستند که برای خودکارسازی برخی از عملیات تولید استفاده می‌شوند. انواع تجهیزات شامل ربات‌های صنعتی، نوار نقاله‌ها، دستگاه‌های خاصِ نظارت و کنترل، بالابرها و‌ ماشین‌های چرخان می‌باشند. از تجهیزات اتوماسیون صنعتی به شدت در صنایع خودرو‌سازی، هوا‌ فضا و صنایع‌ دستی استفاده می‌شود.

اتوماسیون نقش اصلی را در صنعت ایفا می‌کند زیرا به تسهیل و کارآمدیِ خطوط تولید کمک می‌کند. تجهیزات صنعت اتوماسیون همچنین در موسسات بانکی و مالی برای کمک به مشتری به منظور تأمین نیازهای اساسی، استفاده شده است. از طرف دیگر، بیمارستان‌ها و سایر زمینه‌های پزشکی از ابزار اتوماسیون استفاده می‌کنند، زیرا به آن‌ها کمک می‌کند تا بهترین درمان را برای بیماران خود ارائه دهند. به همین دلیل نیاز به سیستم اتوماسیون صنعتی، برای همه مفهوم سازی شده است.

حتما بخوانید: اتوماسیون صنعتی چیست؟ (راهنمای جامع)

علاوه بر این، ابزارهای صنعت اتوماسیون طیف گسترده‌ای از تجهیزات را برای آزمایشات سفارشی و اتوماسیون فرآیند در بر می‌گیرند. آن‌ها از ایجاد گزینه‌های دیجیتالی و مکانیکی برای حل مشکلات در فرآیند تولید، کمک می‌گیرند. این تجهیزات همچنین به کنترل کیفیت و توسعه محصول کمک می‌کند. اکنون، روزانه مشاغل برای صرفه‌جویی در هزینه و زمان به ابزارهای صنعت اتوماسیون نیاز دارند. تجهیزات اتوماسیون نیز اثربخشی و کارایی زیادی را به همراه دارند. به همین دلیل این روزها از این تجهیزات به طور کارآمد استفاده شده است.

در زیر انواع تجهیزات اتوماسیون صنعتی آورده شده است:

  • سامانه نظارت و گردآوری داده‌ها (Scada) – راه‌های جدید برای انجام سریع‌تر فرآیند‌ها
  • کنترل‌کننده منطقی قابل برنامه‌ریزی (PLC) – تنظیم چندین ورودی و خروجی
  • شبکه‌های عصبی مصنوعی (ANN) – مسئول پردازش اطلاعات
  • سیستم کنترل توزیع شده (DCS) – نظارت بر شبکه‌های رباتی
  • ارتباط ماشین با انسان (HMI) – کمک به کنترل تجهیزات اتوماسیون صنعتی

سامانه نظارت و گردآوری داده‌ها (Scada):

سیستم اسکادا
سیستم اسکادا

(SCADA) نوعی برنامه است که داده‌های عملیاتی مربوط به سیستم را برای کنترل و بهینه‌سازی، جمع‌آوری می‌کند. با این حال، این برنامه می‌تواند در یک فرآیند تقطیر در پتروشیمی، یک سیستم فیلتراسیون آب، کمپرسور خط لوله و غیره استفاده شود. تمام مشاغل برای داشتن برتری عملیاتی، مجبور به افزایش بازده سیستم‌های خود هستند. جلوتر از رقیبان بودن به معنی این است که باید راه‌هایی برای عملکرد بیشتر و سریع‌تر سیستم خود پیدا کنید.

معمولا یک سیستم مانیتورینگ نیز در در این بخش قرار می‌گیرد که شامل سخت افزار و نرم افزار مانیتورینگ صنعتی است.

کنترل‌کننده منطقی قابل برنامه‌ریزی (PLC):

پی ال سی
کنترل‌کننده منطقی قابل برنامه‌ریزی

کنترل‌کننده منطقی قابل برنامه‌ریزی (PLC) تأثیر زیادی در اتوماسیون دارد. ما می‌توانیم دستگاه‌ها را کنترل کنیم و از طریق پی ال سی به راحتی یک فرآیند را به فرآیند دیگر تبدیل کنیم. این امکان وجود دارد زیرا شما می‌توانید پی ال سی را به شکل منطقی برنامه‌نویسی کنید. آن‌ها به طور عمده برای چندین آرایش ورودی و خروجی طراحی شده‌اند و همچنین می‌توانند در برابر درجه حرارت شدید، برابر لرزش و ضربه مقاومت کنند.

ارتباط ماشین با انسان (HMI):

سیستم HMI
سیستم مانیتورینگ و بررسی به‌ وسیله HMI زیمنس

رابط ماشین با انسان (HMI) شامل ادوات الکترونیکی است که برای گرفتن سیگنال و کنترل وضعیت تجهیزات اتوماسیون صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این حال، این محصولاتِ رابط می‌توانند از یک نشانگر وضعیت مانند LED تا یک پنل TFT دو اینچی با رابط صفحه لمسی، باشند. برای استفاده از HMI، باید الزاماتی شامل مقاومت در برابر آب، گرد و غبار و رطوبت، انتخاب طیفی مناسب از دما و غیره را رعایت کنیم.

شبکه‌های عصبی مصنوعی (ANN):

شبکه عصبی مصنوعی
سیستم شبکه‌های عصبی مصنوعی

شبکه عصبی مصنوعی (ANN) به عنوان یک شبکه عصبی نیز شناخته می‌شود که بیشتر شبیه به یک مدل ریاضی است و وظیفه پردازش اطلاعاتی را که از شبکه‌های بیولوژیکی به دست می‌آید را دارد. ساختارهای شبکه ANN را می‌توان بر اساس داده‌های خارجی و داخلی که در مرحله یادگیریِ سیستم قرار دارند، تغییر داد. برنامه‌های کاربردی این فناوری اتوماسیون، شامل برنامه‌های مالی و داده کاوی است.

سیستم کنترل توزیع شده (DCS):

سیستم کنترل با DCS
اتاق کنترل و مانیتورینگ توسط سیستم DCS

سیستم کنترل توزیع شده (DCS) یکی از سیستم‌های اتوماسیون صنعتی است که توسط چندین فرآیند، در صنعت تولید قرار میگیرد. تعداد زیادی از کاربردهای DCS شامل کنترل شبکه‌های برق و نیروگاه‌های تولیدی است. به علاوه علائم راهنمایی و رانندگی، سیستم‌های مدیریت آب، سیستم‌های کنترل محیط زیست، تصفیه روغن، تولید گیاهان دارویی و شبکه‌های حسگر همگی از مواردی هستند که این سیستم در آن‌ها نقش زیادی را ایفا می‌کند.

ربات ها:

رباتیک
کاربرد ربات‌ها در اتوماسیون صنعتی

از ربات‌ها در همه‌ جا استفاده می‌شود. از ربات‌های جراحی گرفته تا ربات‌های سرگرمی که به افراد در انجام کارهای پیچیده کمک می‌کنند. آن‌ها زندگی ما را بسیار آسان کرده و کیفیت آن را بهبود بخشیده‌اند. همچنین می‌توانند در انجام کارهای مختلف کاربردی مانند رنگ آمیزی، جوشکاری، تعمیر و غیره استفاده شوند. نقش سیستم‌های رباتیکِ صنعتی در روند تولید بسیار حیاتی است زیرا ربات‌ها از آزمایش تا مونتاژ یک محصول، دخالت دارند. به همین منظور ربات‌ها یکی از تجهیزات مهم و کاربردی اتوماسیون صنعتی می‌باشند.

نتیجه گیری:

این تجهیزات در سیستم‌های اتوماسیون صنعتی می‌توانند تأثیر بسزایی در جنبه‌های مختلف فرآیند تولید داشته باشند. آن‌ها ضمن افزایش کیفیت محصول، به کاهش زمان تولید کمک می‌کنند.

این مقاله چطور بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 1

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید